A szórakoztatás sztárjai: múzeumok, élmény- és szabadtéri parkok, játékok

7. alkalommal hirdették meg a pályázatot, és adták át a szórakoztatás sztárjainak járó díjakat, melynek elnevezése: Attraction Star Awards 2020 – Eğlence ve Rekreasyon Ödülleri (Szórakozás és kikapcsolódás díja). Önöknek is bemutatjuk az idei helyezettek egy részét, hogy – amikor törökországi utazásra indulnak – a legjobbakat látogathassák meg.

A múzeumok közül kettő is kiérdemelte a legsikeresebbeknek járó díjat 2020-ban.

Egyik a 2019. március 18-án megnyílt Trója Múzeum, ahol munkatársunk is járt, és részletes beszámolót írt róla olvasóinknak. A múzeum korábban már elnyerte a megtiszteltetést, hogy felkerült a Time magazin „10 hely, amit látni kell a világon” listájára, most 80 múzeum közül ítélte a zsűri a legsikeresebbnek. Az intézmény igazgatója, Rıdvan Gölcük így nyilatkozott: „Egy éve, hogy megnyitottuk a múzeumot, ám a hátunk mögött Homérosz, Iliász és Anatólia áll, illetve a 2700 éves történelem. Egy 438 fős faluban, Tevfikiyében találnak minket, ahová tavaly 750 ezer ember látogatott. Ezt a díjat a kulturális minisztérium, Çanakkale, Anatólia és Hektór nevében veszem át. A trójai csoda nem ért véget, reményeink szerint az Év Európai Múzeuma címet is elnyerjük.”

A kategória másik nyertese – szinte természetes módon – Göbeklitepe ásatási területe és múzeuma. Mivel Törökországban 2019 Göbeklitepe éve volt, így rengetegen látogatták meg az izgalmas múzeumot: egy friss adat szerint 412 ezer 378-an.

forrás: haber7.com

A legsikeresebb szabadtéri szórakoztató létesítmény címét is több intézmény nyerhette el, mindegyikben több ezer látogató járt tavaly.

Az İsfanbul Eğlence ve Yaşam Merkezi egy hatalmas vidámpark, ahol 2013-as megnyitása óta kicsik is, nagyok is jól érezhetik magukat. A számtalan játék közül a nagy magasságból 110 km/h sebességgel lezuhanó hullámvasút a legnépszerűbb, melynek neve Nefeskesen, ami olyasmit tesz: a lélegzet is eláll. A játékokon kívül azonban bevásárlóközpont, éttermek, mozi, bowling-központ és szabadtéri színpad is a szórakozni vágyók rendelkezésére áll.

forrás: seyahatdergisi.com

Nagyon hasonlít ehhez az intézményhez a Korsan Adası Tema Park elnevezésű vidámpark, ahol szintén jól fogja érezni magát az egész család. Itt található Európa ötödik legnagyobb hullámvasútja, a Red Fire. A park érdekessége, hogy akvárium és víz alatti folyosó is várja a látogatókat.

forrás: gezilmesigerekenyerler.com

Az Extreme İstanbul egy kalandpark, ahol inkább az ügyesebb, mászni szerető látogatók érzik jól magukat. A rengeteg kötél és létra nagy magasságban fut, és egy óriási hintán is lenghetnek a bátrabbak. Mászófalon, hálókból épített pályán, Survivor-pályán és mindenféle ugrálóasztalokon próbálhatják ki képességeiket a kalandokra vágyók.

forrás: extremeistanbul.com

Az év legsikeresebb fesztiválja egy igazán érdekes rendezvény, a 3. Levent Vadisi Sportfesztivál lett, mely Malatyában várja a természetet és a különleges sportokat kedvelőket. Lenyűgöző az a völgy, ahol megrendezik, és ahol a résztvevők mindenféle extrém sportot kipróbálhatnak: sziklamászás, hegyi kerékpár, siklóernyős ugrás.

Mindenképpen említést érdemel a legsikeresebb újdonság címét elnyerő játék, mely mozgássérülteknek nyújt szórakozási lehetőséget a Polin vízi vidámparkban Kocaeliben. Neve: Splash Bucket All Can.

Figyelemre méltó, hogy kiosztották a legboldogabb város és a legboldogabb kisváros díját is. Előbbit Eskişehir nyerte, utóbbit pedig az Antalyába látogató turisták által is ismert Manavgat.

A teljes listát és a korábbi évek nyerteseit is böngészhetik a verseny hivatalos lapján.

Forrás: ntv.com.tr, eglenceodulleri.com

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here