A női higiéniai termékek ára és adózása Magyarországon és Törökországban

Mi az, amit havonta vásárol Törökországban és Magyarországon is sok millió nő? Mi az, ami a török piacon 8,1 milliárd forint, a magyar piacon is közel 5 milliárd forint éves forgalmat jelent?

Tudta-e, hogy országaink rekordernek számítanak a női higiéniai termékekre kivetett adó mértékében? És azt tudja-e, hogy mit jelent a menstruációs szegénység?

Forrás: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Az utóbbi hetekben a Törökországból érkező gazdasági hírek napról napra számolnak be a török líra leértékelődéséről, illetve az infláció oly mértékű növekedéséről, mely a lakosság számára már elképesztő mértékű terhet jelent. A naponta megvásárolt termékek ára 30-50%-os mértékben növekedett meg. A női higiéniai termékek ára egyetlen év alatt 58%-os drágulást mutat. Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet.

A világ legmagasabb mértékű adója

Ehhez hozzá kell azonnal tenni, hogy ezeket a termékeket mindkét országban az érvényes legmagasabb forgalmi adó terheli.

Magyarországon a világ legmagasabb (!!!) mértékű adóját – azaz 27%-os 

Törökországban a világon a tizenharmadik legmagasabb – azaz 18%-os –

forgalmi adót fizetünk miattuk.

A kutatások szerint egy nő, élete során, átlagosan 2.535 napon át menstruál, azaz összességében majdnem 7 éven át kell ezzel a problémával foglalkoznia. Ezért fontos, hogy legyen a megoldás higiénikus, kényelmes. Ám ez nem mindenki számára érhető el.

Minden negyedik nő szenved az ún. menstruációs szegénység hatásától, azaz nem tud magának betétet vagy tampont vásárolni, mert egyszerűen nincs rá pénze.

Ez nemcsak önértékelési problémákat és szégyenérzetet okoz, hanem azt is eredményezi, hogy ezek a nők akár napokra is kiesnek a munkából vagy az oktatásból. A hatást fokozza az, ha a nő olyan háztartásban él, ahol nem áll rendelkezésére állandóan folyóvíz a szükséges tisztálkodáshoz.

Ki segíthet ezeken a nőkön?

Mindenekelőtt a kormány.

Kezdetben azzal, hogy csökkenti – ne adj isten el is törli – a termékekre kivetetett forgalmi adót.

Majd azzal, hogy legalább a rászorulóknak, de akár minden nőnek, ingyenesen rendelkezésére bocsájtják a szükséges eszközöket a tisztaság megteremtéséhez. Ugyanis tudomásul kell venni, hogy ez bizony nem egy luxustermék, hanem olyan alapvető szükséglet, mint a kenyér.

Szerte a világon már évek óta az a tendencia, hogy ezen termékekre egyáltalán nem, vagy alacsonyabb mértékben számolnak forgalmi adót. Mostanra teljesen adómentes a termékkör Írországban, Ausztriában, Kanadában, Indiában, Malajziában, Kenyában, Tanzániában, Libanonban, Nigériában és Ugandában, az USA egyes államaiban, és 2021 januárja óta Nagy-Britanniában is. 2020 novemberében Skócia – elsőként a világon – egyenesen odáig jutott, hogy teljesen ingyenesen bocsátja ezeket a termékeket a nők rendelkezésére.

Törökországban az utóbbi hetekben – nem először – rengeteg kezdeményezéssel találkozhatunk, melyek az ár, illetve az adó csökkentésére szólítanak fel. Egyesek odáig merészkedtek, hogy vallási elmélettel magyarázzák: a vallás előírja a tisztaságot, a tisztasághoz pedig az is hozzátartozik, ha egy nő higiénikus megoldást talál a nehéz napokon.

Ne várjunk a politikára!

Mi, emberek, is segíthetünk, ha olyan szervezeteket támogatunk, melyek higiéniai termékeket juttatnak el rászorulókhoz, esetleg a témában felvilágosítást végeznek.

a forrása nem ismert, közösségi médiában terjed, mondanivalója, hogy a témát annyira tabuként kezelik az országban, hogy a higiéniai termékeket csak koromfekete zacskóban lehet megvásárolni

Magyarországon ezek közül talán az egyik legszimpatikusabb a #nemluxutaska mozgalom. Ők pénzadományokat nem fogadnak el. Azt kell tennünk, hogy megunt, régi táskánkat feltöltjük betéttel, fogkrémmel és fogkefével, tisztasági kendőkkel, újabban maszkkal, és leadjuk a gyűjtőpontok egyikén. Az éppen aktuális akciójuk 2022. január 31-ig tart.

Törökországban többek között a Konuşmamız Gerek (Beszélnünk kell róla) nevű szerveződés dolgozik azon, hogy megoldást adjanak a rászorulóknak. Sőt, ők még többet vállaltak: le akarják rombolni a nézetet, hogy a téma tabu. Fel kívánják készíteni a fiatal lányokat, hogy ne kezeljék úgy a menstruációs napokat, mint valami szégyellnivaló dolgot, mert a havi vérzés az életet, az anyaságot jelenti.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here