A magyaroknak csak a töredéke várja boldogan az öregséget

Az indiaiak és a törökök messze a legoptimistábbak, előbbiek 73 százaléka, utóbbiak 67 százaléka tekint optimistán a jövőbe.

Mindössze a magyarok 7 százaléka gondolja úgy, hogy jó lesz megöregedni – derül ki az Ipsos nemrég nyilvánosságra hozott globális felméréséből.

Ezzel az eredménnyel a magyarok a lista végén állnak, nem sokkal lemaradva a japánoktól, régiós szinten még a románok (17 százalék) és a csehek is (37 százalék) is jobban teljesítettek. Az indiaiak és a törökök messze a legoptimistábbak, előbbiek 73 százaléka, utóbbiak 67 százaléka tekint optimistán a jövőbe.

Az, hogy hány éves kortól számít valaki öregnek, a kutatás alapján meglehetősen változó. A spanyolok szerint csak 74 éves kor felett lesz valaki idős ember, míg Szaúd-Arábiában már 55 éves kor felett annak tartják. A magyarok a 65 éves kort tekintik a választóvonalnak, ez egy évvel alacsonyabb a világátlagnál.

Az összes megkérdezett 60 százaléka szerint az emberek nem tisztelik eléggé az időseket, a braziloknál ez az arány 80 százalékos, a magyaroknál 61 százalékos. Szaúd-Arábiában azonban csak a megkérdezettek 21 százaléka gondolja így.

Hasonló az arány azzal kapcsolatban is, hogy a fiataloknak kellene-e gondoskodniuk az idős rokonaikról. Az összes megkérdezett 57 százaléka értett egyet ezzel a kijelentéssel.

A magyarok 51 százaléka szerint a fiatalok felelőssége gondoskodni az idősekről, és mindössze 16 százaléka mondott kategorikusan nemet erre a kérdésre.

A magyarok 32 százaléka úgy gondolja, hogy idős korára egészségügyi problémái lesznek, 40 százalékuk szerint viszont egészségesek lesznek. Ez nagyon messze van a kolumbiaiak eredményétől: ott a megkérdezettek 89 százaléka mondta azt, hogy fitten fog megöregedni.

Folytatás és grafikonok

Forrás: 24.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here