A hölgy, aki elolvasta a világot: a faluját soha el nem hagyva közel háromezer könyvet olvasott

Az élete során közel háromezer könyvet elolvasó Bedriye Engin háromgyermekes családanya nyerte el a Kulturális és Turisztikai Minisztérium könyvtárakkal foglalkozó igazgatóságának „kiemelkedő olvasó” díját. Az általános iskolát végzett 55 éves Bedriye Gölpazarı Kurşunlu nevű falujában él, és havonta minimum három könyvet elolvas.

Bedriyét sokan úgy ismerik, mint a hölgy, aki sosem hagyta el a faluját, mégis elolvasta a világot. Bedriye tényleg nem hagyta el a faluját. Itt született, itt nőtt fel, majd itt is ment férjhez. Földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik, és magát mindig is csak egy átlagos vidékinek gondolta. Gyermekkorában szerette meg az olvasást, ami élete elengedhetetlen részévé vált. „Mindig úgy kezdek neki, hogy csak olvasok egy kicsit, végül a kicsiből sok lesz.  Gyermekkorom óta olvasok, még az állatok legeltetése közben is” – mondja. Imád olvasni, és nem válogat, hogy ha könyvekről van szó.

Amikor megházasodott, akkor is az a gondolat foglalkoztatta, hogy mi lesz ezután a könyvekkel, lesz-e egyáltalán lehetősége olvasni. Felfigyelt rá, hogy a szomszédasszony, amíg a bárányokat legelteti, fonalat fon a gyapjúból. Innen jött az ötlet, hogy bárányokat vegyen. Talált is a faluban egy bárány ikerpárt, megvette őket, megfialtatta csak azért, hogy mellette könyvet olvashasson. „17 évig vigyáztam szarvasmarhákra és juhokra, de csakis az olvasás tett boldoggá. Az életem kizárólag a könyvek körül forgott, a szántóföldön is könyvet olvasva pihentem.”

Miután 2011-ben Bedriye megismerkedett a Bilecik Könyvtár igazgatójával, elkezdett könyvtárba járni. Minden könyvtárban tett látogatása alkalmával legalább 10-15 könyvet vitt magával, és egy év múlva elnyerte a Bilecik Könyvtár „legtöbb könyvet olvasó felnőtt” díját.

Elnyertem a Turisztikai Minisztérium könyvtárakkal foglalkozó igazgatóságának kiemelkedő olvasó díját” – büszkélkedett Bedriye. „Mindig is jó olvasó voltam. Még az aratás idején is havonta legalább 3 könyvet befejezek. Olvasás nélkül nem fekszem le. Az életem minden pillanatában könyvet olvastam. Nélkülük nem tudnék létezni.”

Forrás: dusuncemektebi.com

Fordította: Lantos Ágota – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here