5+1 dolog, amitől elhízhatunk Törökországban

  1. Krumpli, ahol nem is számítasz rá

Legnagyobb meglepetésemre még a modern török kebapból is előbújhat pár hasáb burgonya, ha nem vagyunk elég szemfülesek. Sőt mi több, a török állami lánykollégium reggeli kínálatában rendszerint felüti fejét a sült krumpli.

  1. Sport és a törökök? Jó vicc!

Persze van néhány elvetemült fitt, aki futással, kondizással, tornával tüntet lusta társadalma ellen, de nem ez a jellemző. Tavaly pilatesre jártam egy hölgyeknek fenntartott állami sportintézménybe. Itt rendkívül könnyed, 45 perces edzéseken vettem részt. De a tornaterem így is a török hölgyek sóhajától, nyögéseitől visszhangzott. „Jaj, meghalok!” Egyszer esőben vágtam neki az aznapi sportnak. Török barátnőm jól kinevetett: „Hová mész? Ilyen időben egyetlen török se megy sportolni!” És tényleg senki sem jött el. Levontam a következtetést, hogy Törökországban a sport és az időjárás tökéletes szimbiózisban van.

  1. Kenyér kenyér hátán 

A tészta és a krumpli csak még ízletesebb pár karéj kenyérrel fűszerezve. – gondolják ezt a kenyérmániás törökök, akik sokkot kapnak, ha nincs otthon három cipó kedvencükből.

  1. Csoki kakaó nélkül

Drága a süti, így előbb-utóbb kikötünk a csokinál. De bár ne tettük volna, mert a legtöbb török csokiban több a cukor, mint a kakaó.

  1. Érzéki csalódás

Könnyen képzelheti magát vékonynak a magyar nő, combos-fenekes török hölgyek társaságában. Be ne dőljünk a látszatnak!

 +1 NoKultúra, IgenTévé

 A tv sosem pihen, 12 órás műszakokban nyomja. A török FBI-ügynök Müge Anlival kelünk, majd jöhet egy gyors hírek, ahol tárgyilagosan közlik, mennyi ember halt meg ma. Ezt a házasságot különbözőképpen feldolgozó programok követik. Ha házasság előtt vagyunk, összehoz a török tv; ha benne, bemutathatjuk ország-világnak, milyen jól főzünk, hogy csillog a fürdőszobánk; ha utána… hát nem a legkívánatosabb társadalmi póz az elválté, de sebaj, még új házastársat is keresnek nekünk. (Azért nem illik túl sokáig ebben a pózban tetszelegni, a férfi úgysem tud magáról gondoskodni, újra kell házasodni. Ezt még múltkor a kórházban tudtam meg egy idős nénitől, aki a látszólag egykorú mostohaanyját hozta be a sürgősségire. ((Egy idő után megáll az ember az öregedésben.)) A töpörödött néni apja második felesége volt.)

Ha a tv sosem pihen, azt jelenti, mi állandóan előtte tespedünk és élet-halál harcot vívunk a távkapcsolóért. Hová is mozdulhatnánk ki? Elmehetünk sok egyformán kinéző, egyforma kínálatot felvonultató étterembe, vagy – ha találunk – kulturális programokra. Azokból nincs túl sok. A törökök maguk a két kézzel megfogható kultúra, bácsizásukkal, magázásukkal, kézcsókjaikkal, karcsú üvegpohárkáikkal, ki nem mondott szavaikkal… Nem tartanak igényt a „mesterségesen csinált kultúrára”.

Kovács Dalma – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here