12 évesen lett a szultán ágyasa, a történelem egyik legbefolyásosabb nője lett: Turhan Hatidzse különleges élete

Forrás: hu.wikipedia.org

Turhan Hatidzse még gyermekként került Ibrahim szultán palotájába. Negyedik feleségből lett befolyásos, erős szultána.

A nők szultanátusa 1521-ben Hürrem szultána uralkodásával kezdődött, és az Oszmán Birodalom, valamint a történelem egyik legbefolyásosabb asszonya, Turhan Hatidzse szultána halálával, 1683-ban ért véget. Ebben az időszakban az uralkodó helyett a valide szultána gyakorolta a tényleges hatalmat a birodalomban.

A kivételes nő gyermekként került a szultánhoz, és később az anyósával folytatott hosszú küzdelem után szerezte meg a trónt.
Turhan Hatidzsét 12 évesen ajándékozták a szultánnak

Valószínűleg 1627-ben Nadiya néven, ukrán származásúként látta meg a napvilágot, de a tatárok körülbelül egyéves korában elrabolták, és eladták rabszolgának. 12 éves volt, amikor a szultánnak ajándékozták, így került a Topkapi palotába. Először Ibrahim szultán ágyasa, majd nyolc feleségének egyike lett. Úgy tudni, ő volt a férfi negyedik hitvese, és egyes feltételezések szerint az uralkodó anyja, Köszem szultána adta őt fiának.

Turhan Hatidzse két gyermeknek adott életet, idősebb fiuk, Mehmed a szultán első fiúgyermeke volt. A palotában mindenki örült az utód érkezésének, ám a heves, bátor és szókimondó fiatal nőt nem sokan kedvelték. Anyósa, Köszem nem csak, hogy nem szimpatizált vele, de egyenesen ellenségként és riválisként tekintett az ambiciózus feleségre, és úgy vélte, bajt hoz majd rájuk. Kezdetben férjével sem ápoltak túl jó viszonyt, ám a gyermek születése után közelebbi kapcsolatba kerültek, és a szultán feleségének járó haszeki főhatalmi címet is megkapta. Bár egyes források szerint Ibrahim csak fia miatt tartotta az asszonyt a palotában.
Anyósával küzdött a hatalomért

1648-ban a szultánt megfosztották hatalmától és néhány nappal később megölték. Az öröklési rend szerint első fiuk, az akkor még csak hétéves IV. Mehmed örökölte a trónt, így hivatalosan Turhan Hatidzse kapta volna a válide szultána, azaz a szultán anyja címet, tehát ő uralkodott volna addig, amíg Mehmed nagykorúvá nem válik. Anyósa, Köszem viszont támogatói segítségével megszerezte a pozíciót. Turhan nem hagyta magát, szembeszállt az asszonnyal, így a két nő között három évig tartó hatalmi harc vette kezdetét.

Köszem eredeti célja nemcsak az volt, hogy ő legyen a válide, hanem az is, hogy Mehmed helyett egy másik unokáját ültesse a trónra. Mindketten igyekeztek minél több támogatót szerezni, ám a küzdelem végét Köszem 1651-es meggyilkolása jelentette, melyben egyesek szerint menyének is benne volt a keze. Legfőbb támogatóit kivégeztették, majd Turhanhoz került a birodalom irányítása.

Negyedik feleségből befolyásos szultána

Folytatás

Forrás: femina.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here