10 hasznos mobiltelefon alkalmazás Isztambulban élőknek

PhotoMIX Company from Pexels

Régen a nagy felfedezők átszelték úgy az óceánokat, hogy csak a csillagok állása segítette őket a tájékozódásban. És most? Mindössze egy jól feltöltött okostelefonra van szükségünk, és arra, hogy kezelni is tudjuk azt. Néha úgy érezzük, ez egy kicsit nyomasztó – hogy elveszik a kaland –, de idővel rájövünk, hogy a kaland mégsem veszett el.

A következőkben olyan mobiltelefon alkalmazásokat ismertetünk, amelyek, mint a csillagok, elvezetnek bennünket oda, ahová el szeretnénk jutni.

Isztambulban járva sokszor halljuk, „van erre egy alkalmazás” vagy jelen esetben: „van erre 10 telefonos alkalmazás.” Ezek az applikációk nem oldják meg az összes problémánkat, de sok esetben segítségünkre lehetnek. Ismerni a megfelelő applikációt, pozitív hatással lehet az élet minőségére. A következőkben felsorolt alkalmazások minden okostelefonra (vagy iPadre) letölthetők, és nem mellesleg ingyenesen.

Yemeksepeti (iOS/Android)

Az isztambuli applikációk „krémje”. A Yemeksepeti segítségével a legvadabb ételrendelési álmainkat is megvalósíthatjuk. Csak be kell gépelnünk a címünket és az alkalmazás máris kiad egy hosszú listát arról, hogy melyek azok az éttermek, amelyek a környékünkön ételkiszállítással foglalkoznak. A lehetőségek végtelenek. Választhatunk a finom török ételek közül, vagy rendelhetünk McDonald’s-ból úgy, mint az elkényeztetett észak-amerikai nagyevők. Sőt még desszert rendelésre is lehetőség van – lehet csak desszertet is kérni. Az alkalmazás felhasználóbarát, hatékony, megbízható. Mindenképpen kell nekünk.

Sesli Sözlük (iOS/Android)

Akár hisszük, akár nem, szükségünk lehet egy kis török nyelvtudásra, ha Törökországban vagyunk. A Sesli Sözlük ezt biztosítja számunkra. Ez az egyik legmegbízhatóbb és leginkább felhasználóbarát angol-török szótár, ami elérhető. Töltsük le. Előbb vagy utóbb biztosan szükségünk lesz rá.

BiTaksi (iOS/Android)

Az isztambuli taxisoknál nagyon fontos a felelősségre vonhatóság és a megbízhatóság. Megbízható taxist a BiTaksi segítségével könnyen találhatunk. Csak meg kell adni a helyzetünket, és a taxi néhány percen belül meg is érkezik. Az alkalmazás segítségével információkhoz juthatunk a taxiról, megtudhatjuk a vezető nevét és telefonszámát, így könnyen felvehetjük vele a kapcsolatot, ha szükséges. A fuvar után pedig lehetőségünk van értékelni az utazást 1-5 csillaggal. Mindez arra ösztönzi a taxisofőröket, hogy még megbízhatóbbak legyenek. Végezetül itt van még a viteldíj kalkulátor is, amivel ellenőrizhetjük, hogy pontosan annyit fizettünk-e, amennyit valójában kellett.

En Yakin ATM (iOS/Android)

Ha belenyúlunk a zsebünkbe és nem találunk benne semmi pénzt, itt az ideje, hogy az En Yakin ATM (“a legközelebbi ATM”) alkalmazást használjuk. Az applikáció automatikusan beállítja a jelenlegi pozíciónkat és egy térképen bejelöli a közelünkben lévő ATM-eket. A város valamennyi vezető bankja megtalálható a rendszerben, így biztos megtaláljuk a számunkra megfelelőt.

Trafi (iOS/Android)
Ha Isztambulban egy útnak 20 percig kellene tartania, akkor az biztos, hogy tovább tart. Jó, ha tudjuk, hogy valójában mennyi időt vesz igénybe, hogy egy meghatározott helyre eljussunk. A Trafi megtervezi az utunkat a jelenlegi helyünkről, és lépésről-lépésre, az utasításait követve eljuthatunk a célunkhoz. Az is jó benne, hogy az egész út alatt ellenőrzi a forgalmat. Gondoljunk csak egy barátunkra, aki irányít minket, hogy merre menjünk – nos, ez az alkalmazás is ilyen, csak még jobb. Nem beszélve arról, hogy hozzáférést biztosít Isztambul valamennyi közlekedési eszközének menetrendjéhez, még a kompokéhoz is. Ez egy térkép, és a legújabb barátunk egyszerre.

XE Currency (iOS/Android)

Az XE Currency kimondottan fontos lehet azoknak is, akik Isztambulban élnek. Ha a török líra is a személyre szabott valutanemek listáján szerepel, könnyen összehasonlítható az ára a többi valutáéval. A segítségével könnyen meghatározható, hogy mikor érdemes pénzt küldeni haza, ráadásul a frissítések miatt mindig naprakészek lehetünk. Az alkalmazás arra is használható, hogy megnézzük, hogyan változik a valuta árfolyam rövid időn belül (mondjuk 1 nap) vagy hosszabb távon (akár 10 év).

Streetdust (iOS/Android)

A Streetdust alkalmazás segítségével olyan helyeket is felfedezhetünk, ahová egyébként nem mennénk el. Különleges témákra lehet rákeresni, mint „elhagyatott helyek”, „Beyoĝlu negyed” vagy csak egyszerűen „funky túra”. Minden útvonalnak kiszámítja a tőlünk mért hozzávetőleges távolságát, és azt, hogy mennyi idő alatt teljesíthetjük, valamint információt kaphatunk az útvonal minden pontjáról. Arra is lehetőség van, hogy jártunkban-keltünkben mindent megtudjunk a környékről.

Yandex Maps (iOS/Android)

A Google térkép mindenhol jól alkalmazható, de Isztambulban nem biztos, hogy az a legjobb választás. Szerencsére a Yandex Maps alternatív megoldást kínál. Gyors, megbízható, bár nem a legtökéletesebb, mégis a legátfogóbb térkép azoknak, akik itt élnek.

StreetArt Istanbul (iOS)

A StreetArt Istanbul információkkal szolgál a közel 60 isztambuli street art alkotásról. Az alkalmazás segítségével olvashatunk ezekről az alkotásokról, és külön-külön rájuk is kereshetünk. Arra is lehetőség van, ha utunk során rábukkanunk egy különös falfestményre, hogy elindítjuk az alkalmazást és máris információk sokaságát találjuk meg róla. Ugyan az angol nyelvű változata nem tökéletes, de ez nem vesz el az értékéből. Ezt az applikációt is érdemes letölteni.

Grand Bazaar (iOS/Android)

Az isztambuli Nagy Bazár a legnagyobb és a legforgalmasabb piac a bolygón, így a Grand Bazaar App mindenképpen segítségünkre lesz, ha egy bizonyos üzletet, különleges tárgyat vagy éttermet keresünk a piacon. Az alkalmazás arra is használható, hogy különböző szolgáltatásokra keressünk rá, úgy mint pénzkiadó automata, mosdó, információs pont (vagy netán rendőrség). Ez az alkalmazás még viszonylag új és vannak benne hibák, de megéri beszerezni.

Forrás: Yabangee

Fordította: Kollár Katalin


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here