10 dolog, amiben Bursa megelőzte a világot és Törökország más városait

Bursa, két szótag, öt betű, de ennél sokkal több – írja a városról készített bemutatkozó anyag első oldalán Alinur Aktaş főpolgármester.

Történelmi és birodalmi város, a vallási oktatás központja, szellemi központ, százával találhatók itt mecsetek, imaházak, türbék. Bevásárlásra is tökéletes helyszín, a textilipar fellegvára, bazárjai, bevásárló utcái megszámlálhatatlanok. A természet központja, hegységei, völgyei, vízesései, barlangjai, növény- és állatvilága páratlan. A termálvizek városa, ötcsillagos hotelek várják a pihenni, gyógyulni vágyókat. Hegy és tenger városa, az Uludağ lábánál, a Márvány-tenger partján fekszik. Gasztronómiai város, különleges ételeivel, helyi termékeivel. Ezek csak részletek a városról, és a nagyvárost körbe vevő környékről írt jellemzésből.

Cikkünkben kiemelünk néhány olyan dolgot, melyben Bursa megelőzte az egész világot és minden más törökországi várost.

325. május 20-án nyitotta meg I. (Nagy) Konstantin bizánci császár a nikaiai zsinatot, a keresztény egyház első gyűlését. Nikaiában májusában kezdődött meg az a két hónapos gyűlés, melyen – a becslések szerint – több, mint 300 birodalmi püspök, papokkal kiegészítve mintegy 1800 fő vett részt. Nikaia a mai Iznik latin neve.

A világon is ritkaságnak számító, zene nélküli néptáncok közül az első Bursához köthető. Neve Kılıçkalkan, mely két katona tánca, melynek során az egyik kardot, a másik pajzsot tart kezében.

Az Oszmán Birodalomban az oktatásnak is nagy jelentőséget tulajdonítottak. Tíz egyetemet alapítottak, ebből az első az Orhaniye Medresesi 1335-ben Iznikben nyílt meg. A korabeli ábrázolást megnézve inkább egy egész egyetemi városról beszélhetünk. Megtekinthető emlék sajnos nem maradt fent belőle mára.

Ha Törökország, akkor ami sokak eszébe jut elsőként: a török bazár. Nos, az Oszmán Birodalom első fedett bazárát is Bursában alapították meg, mely úgy alakult ki, hogy a karavánszerájok közötti területeket befedték, és mestereket, árusokat engedtek oda.

A világon az első bevásárlásra alkalmas üzleteket befogadó hidat is Bursában építették 1442-ben. Neve Irgandı Köprüsü, és Irgandılı Ali fia, Hacı Muslihiddin építette. 1855-ben egy nagy földrengés, 1922-ben a görögökkel folytatott háború tépázta meg. 2004 óta fogad újra látogatókat, amikor a 19. századi állapotának megfelelően újították fel.

A textiliparáról méltán híres Bursa több ehhez kapcsolódó dologban szerzett elsőséget. A Bizánci Birodalomban a selyemgubókból nyert első selymet itt állították elő. Az első gyapjú- és selyemfeldolgozásban használt gépeket 1437-ben Üçkuzular Tekkesi háremében használták. Törökország első selyemipari iskoláját 1888-ban 12 tanulóval alapították. Az első mesterséges selyemgyárat is Bursában nyitották, 1938. február 1-jén.

Törökország első török nyelven előadó színházát Ahmet Vefik pasa, Bursa kormányzója alapította. A színházban 1879. szeptember 15-én tartották az első előadást, mely Molière egyik darabja volt, amit az alapító fordított török nyelvre, majd – egyéb művek mellett – Molière összes darabját színpadra állították. Munkájának köszönhetően egy színházlátogató nemzedék nőtt fel, és sok darabbal ismerkedhettek meg. Napjainkban a színház helyén egy 1935-ben, közösségi háznak készült épület áll.

Bursa ma is jelentős iparral rendelkezik: autógyárak, bútorgyárak és egyéb gyárak épültek itt. A termékek gyártásának és az iparnak történelme van a városban. 1963. október 29-én itt gyártották az első török kerékpárt. 1966. november 6-án itt nyitották meg az első, mára Törökország minden pontján megtalálható ún. szervezett ipari övezetet. Az itt található Tolon gyárban állították elő az első mosó- és mosogatógépet is 1950-ben.

A város bármely pontjáról jól látható a 2.543 m magas Uludağ hegy. Nem csoda, ha ehhez kapcsolódóan is beszélhetünk első dolgokról. Bursában alapították meg az ország első hegymászó klubját. Itt rendeztek elsőként nemzetközi síversenyt 1955. február 25–28. között. És a városban készült elsőként libegő, drótköteles felvonó, mely 1963. október 29-én kelt először útra a hegycsúcsra – ma már modernizált változata közlekedik. Egy-egy szép napon sok százan kirándulnak vele.

Az emberek, sőt az állatok egészsége érdekében is sokat tett a város. Bursában nyitotta meg kapuját az ország első állatkórháza még az oszmán időkben. De az Oszmán Birodalom első kórházát is a megyében, Inegölben alapították. Akkoriban az országban csontkovácsok, kuruzslók, gyógyító asszonyok dolgoztak. 1902-ben az országrész katonai vezetője a szultánnak egy jelentést írt, melyben a terület népsűrűségéről számolt be. A leirat szerint ez indokolja, hogy a köznépnek egy gyógyítóközpontot, azaz kórházat nyissanak. II. Abdul-Hamid engedélyével 1906-ban kórházat alapítottak, mely háborús időkben különös jelentőséggel bírt. A nyitás 110. évfordulóján megnyitottak egy kórház- és mentőautómúzeumot Bursában, mely az egészségügy 100 éves történelmét mutatja be a látogatóknak, és nagyon népszerű a látogatók körében. Az országban ez az egyetlen ilyen kiállítás, és állítólag a világban is a második. Az oszmán időkben nyitott kórház makettje is megtalálható a tárlaton.

+ 1 első

Nem hagyhatjuk ki egy Bursa elsőségeiről szóló cikkből a ma már mindenhol fogyasztható, de elsőként 1867-ben a városban készített iskender kebabot, melyről már a Türkinfo oldalain is többször olvashattunk.

Ez így már 11 téma, amiben Bursa első volt a világban vagy az országban. És elhiheti a kedves olvasó, hogy a felsorolás nem teljes. Nem szóltunk azokról a személyekről, akik Bursában születtek és éltek, és valamiben elsők voltak. Nem írtunk az első kerámiákról, melyek Iznikben készültek, vagy a híres árnyjátékról, a Karagözről, mert ezekről már olvashattak hűséges látogatóink.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here