A Szulejmán-sorozatból választott nevet, ő hozta el Magyarországra a hamamtörölköző-divatot

Egy anatóliai faluban, családi manufaktúrákban szövik azokat a természetes anyagból készülő pestemálokat, magyarul hamamtörölközőket, amikre Kirisoglu Judit Ágnes Magyarországon üzletet épített. A Hürrem’s Bazaarral a török bazári mentalitást hozta el a magyar kiskereskedelembe, még amulettet is ad a vevőinek. És persze amikor visszalátogat Isztambulba, ahol tizenhárom évet élt, ma is elmegy egy törökfürdőbe.

„Ültem a fürdőben a kupola alatt, a fűtött márványkövön, és potyogtak a könnyeim, annyira megérintett a török kultúra. Persze azóta vagy hússzor láttam Özpetek Törökfürdőjét is. Először a férjem vitt el rá a Cirkogejzír moziba, éppen az első isztambuli utazásom után nem sokkal” – meséli Kirisoglu Judit, hogyan kezdődött rajongása a hamamkultúra iránt.

Kép forrása: Hürrem’s Bazaar Facebook oldala

Budai nappalijukban beszélgetünk, és nehéz megállni, hogy ne gyönyörködjek vagy a fotózásra előkészített, természetes anyagból készült törölközőkben, kéztörlőkben és marokkói stílusú lámpákban, vagy éppen a lakás berendezésének apró, ízléses részleteiben.

Mint kiderül, Judit a covid előtt azt tervezte, hogy Hürrem’s Bazaar nevű, főként török textíliákat árusító webshopját fizikai bolttal egészíti ki, ahol lakberendezési tanácsokat is ad majd, ezért elvégzett egy lakberendezői tanfolyamot. Az ötletet azóta elvetette, ám új házukban látványosan alkalmazta, amit megtanult.

G. Tóth Ilda cikke a Forbes oldalán olvasható ITT