Törökország keleti csücskében, a Kaukázus lábainál fekvő Kars városának hűvös, vadregényes tájait egy meglepő kulináris örökség tette híressé: a török sajt. Karsban egy száműzött orosz szekta kezdte el készíteni a mennyei eledelt.
Kars, Törökország keleti részén található város, nemcsak történelmével és gyönyörű tájaival, hanem egyedi sajtjaival is világhírnévre tett szert. A város az évszázadok során több birodalom harcainak volt a színtere, ma viszont a gasztronómia szerelmeseit vonzza. És hogy miért? A válasz egyszerű: a török sajt. száműzött orosz szekta, a Molokánok, új típusú sajtokat hoztak a térségbe – írja a bbc.com.
A Kars-ban található sajtkészítési hagyományok egészen a XIX. századra nyúlnak vissza. A török sajt kultúrája ezzel az örökséggel gazdagodott, és a helyi gazdák és sajtkészítők generációról generációra őrzik és fejlesztik ezeket a módszereket.
A Molokánok titka: Hogy lett Kars a török sajt fővárosa?
Kars nemcsak földrajzilag különleges kulinárisan is egyedülálló, hanem az itt készített sajtok olyan sajtkészítési technikákat követnek, amiért a Molokánok hoztak a régióba. A szekta nevét a tejfogyasztás iránti szeretetük ihlette. „Molokan” ugyanis „tejivót” jelent. Az orosz egyház szidalmazta őket, mert olyan időszakokban is fogyasztották a tejtermékeket, amikor az tiltott volt. Azonban a tej iránti rajongásuknak a Molokánok fontos szerepet játszottak a török sajt fejlődésében.
A Kars Gravyer sajt az egyik legismertebb terméke, melyet ennek az orosz szektának köszönhetünk. Ez a kemény, érett finomság különleges tejből készül, amelyet a helyi tehenek fogyasztanak. Több száz különféle fűszer- és növényféleséget legelnek a hegyvidéki területeken legelnek. Ez a sokszínű étrend pedig különösen gazdag ízű tejet eredményez, amely a sajtok egyedi ízét határozza meg.