A kivándorlás a témája az idén negyedszerre megrendezett Bűn és bűnhődés nemzetközi filmfesztiválnak

bun_bunhodesAz Isztambuli Egyetem jogi kara 2014. november 7-e és 13-a között Bűn és bűnhődés címmel szervezett nemzetközi filmfesztivált. A fesztivál célja az, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az igazságszolgáltatás és az emberi jogok fontosságára. A filmbemutatókra az Atlas és a Rexx mozikban, valamint az Isztambuli Egyetemen kerül sor. A fesztivált a cannes-i filmfesztiválon versenyző James Grey által írt és rendezett A kivándorló (The Immigrant) című filmmel kezdték. A főszerepet Marion Cottilard, Joaquin Phoenix és Jeremy Renner játsza. A film témája az 1921-es lengyelországi háború elől New York-i Ellis-szigetekre kivándorló Ewa és testvérének drámai története.

A nemzetközi Arany Mérleg hosszúfilm versenyen 10 olyan film szerepel, amely a kivándorlás nehézségeivel foglalkozik. A legnagyobb érdeklődésnek a Tranzit (Transit) című film örvendhet, amely sok díjban részesült már. A filmben az Izraelben dolgozó bevándorlók gyermekinek kiutasítását, az ő viszontagságaikat dolgozta fel a fiatal rendezőnő. Érdekes témája van A Los Angeles-i tó (Lake Los Angeles) című alkotásnak is, amelyben egy középkorú kubai kivándorló és egy 10 éves kislány sivatagi útját láthatjuk a vásznon. Ebben a kategóriában vetítik a Franciaoszágban, az afrikai bevándorlók kilátástalan miliőjében játszódó a Nagypofájú kiscsajoké a világ-ot (Bande de filler), továbbá a Csavargók (Les Apaches) című filmet is.

A fesztivál listáján szereplő dokumentumfilmek között Eylem Şen a Hatay, Isztambul és Izmir városába letelepedő szíriai menekültek életkörülményeiről és kiszolgáltatottságáról szóló munkája is szerepelt. Asfur és Alper Kirklar huszonkilenc, különböző mesterséget űző emberrel készített riportot, melyek stílusukat tekintve leginkább a szociofilmek közé sorolhatók. A program keretein belül látható még a baseli integrációs tábor tanítója, Jiggs úr és tanítványai közötti kapcsolat elgondolkoztató története, az Új ország (Neuland), az Athénban szökevényként élő iráni menekültek életét feldolgozó Szünet (Escole) és a The Land Between, amely a szubszaharai Afrikából Észak-Marokkó hegyvidékére vándorló és ott megbúvó emberek életét festi le.

A Törökországban és a világ más tájain történt kitelepítések témáját 17 blokkban dolgozzák fel a fesztivál keretein belül. November 8-án 17:30 kor Film és az Igazságszolgáltatás címmel kerekasztal beszélgetést rendeztek.

November 11-én megszületett az eredmény: Dyana Gaye filmrendező francia-belga-szenegáli kooprudikciós filmje nyerte el a legjobb film díját, a rövid film kategória nyertese pedig a török rendezőnő, Azra Deniz Okyay Küçük kara balıklar című filmje lett.

2014-11-12
Betty Gün – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here