Ki is volt Ertuğrul?

Szeretem a történelmet, főleg ha kosztümös sorozatként élvezhetem, így nem is volt kérdés, hogy a Diriliş Ertuğrul – Ertuğrul felemelkedése sorozatot is nézni fogom.

Bátran kijelenthetem, hogy jelen pillanatban Törökország legsikeresebb sorozatáról írok. Jelenleg a 3. évad forgatása és vetítése folyik. Azt eddig is tudtuk, hogy a törökök nagyon büszkék a történelmükre, mindez látszik a forgatókönyvön és a nézettségi rangsoron is.

A történet 1225-ben kezdődik, az Oszmán Birodalom megalapítása előtt. A kayı törzs életébe enged bepillantást, ahol is a törzsfő Süleyman Sah (Serdar Gökhan), a felesége Hayme asszony (Hülya Darcan), fiaik Dündar, Ertuğrul (Engin Altan Düzyatan) és Gündoğdu (Kaan Taşaner). Abban az időben a törzsek a mongol támadások elől menekültek, és az életben maradásért küzdöttek.

Ertuğrul és harcosai egy nap vadászni mennek, ahol összeütközésbe kerülnek a keresztes lovagokkal, és megmentenek egy apát, egy fiút és egy lányt (Halime Esra Bilgiç). Halime és Ertuğrul első pillantásra egymásba szeretnek. Halime a Szeldzsuk Birodalom nemesi sarja, de eltitkolja valódi kilétét. Süleyman Sah, hogy megvédje törzsét és továbbra is menedéket tudjon adni Halimééknek, Aleppóba küldi Ertuğrult, hogy tárgyaljon az ottani Emirrel. Innentől indul Ertuğrul igazi története, és bontakozik ki az, hogy hogyan jött létre az Oszmán Birodalom, melynek Ertuğrul egyik fia, Oszmán lett a feje.

Mióta a forgatások tartanak, megszámlálhatatlanul sok díjat nyert a film.

A sorozat fordítójának nincs könnyű dolga: a nyelvezet roppantul régies, a pontos történelmi háttér ismeretét igényli (így nagy munkát vállalt magára Andi, a fordító).

Van köztetek olyan, aki nézi a sorozatot?

Szentkutiné Csányi Judit – Türkinfo


14 COMMENTS

 1. Igen,a feliratozás kezdete óta nézem a sorozatot, valóban nagyon jó, kiváló színészek játszanak benne, nagyon érdekes a történet, régmúlt történelem megjelenítése! Szeretem és csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy nézze meg!

 2. Igen en nezem es mondhatni a szivem csucske. Amugy is imadom a tortenelmet es beloluk keszult fimeket de ez a sorozat egyike az irok kedvenceknek!!

 3. Az 1. évad részeit már megnéztem. Nagyon tetszett- A 2. ill. a 3. évad részeit hol tudom megnézni?

 4. Az 1. évad részeit már megnéztem. Nagyon tetszett- A 2. ill. a 3. évad részeit hol tudom megnézni?

 5. Igen én is nézem. Ez egy kiváló nagyon jól megcsinált sorozat. Nagyon szeretem a történelmi filmeket. A színészek rendkívül jól alakítják szerepüket. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

 6. Nagyon várom minden héten a feltöltést. Ilyen izgalmas, fordulatokban gazdag történelmi filmet ritkán látni. Azonkívül, hogy szórakoztató, betekintést nyújt az akkori élet küzdelmes mindennapjaiba. Nagyon köszönöm a fordítók munkáját.😃

 7. Igen, allandoan, mar a forditast sem tudom ,megvarni, nezem torokul, igaz csak a cselekmenyt ertem nagyjabol. Fuggo lettem.

 8. Igen az elejétől nézem vagyis nézzük mert időközben a férjem is bekapcsolódott.Izgatottan várjuk hétről hétre.Igazán izgalmas igen nívós kivitelezés és istenien jól játszó szinészek.Hállás köszönet a fordítónak és mindenkinek akik lehetővé teszitek , a sotozat nézését az események megértését.

 9. Igen. Nézem. Nagyon kedvelem! Azon túlmenően, hogy történelmi rálátást ad, megismerhetjük a harci modorukat és képességüket, a borzasztóan nehéz életkörülményeiket…………. és főleg megtudtuk az Oszmán birodalom eredetét. Mindezt rendkívül élvezetes rendezés és kiváló színészek előadásában. Köszönjük.

 10. Ez a kedvenc sorozatom. Nagyon izgalmas és eseménydús a film. Tetszik,hogy a történelemben élt emberek életét kórhűen megismerhetjük. Köszönöm szépen a munkátokat.

 11. Én is nézem, és ahhoz képest, hogy nem szeretem a kosztümös filmeket, ezt mégis nagyon szeretem és nagyon tetszik 🙂 Rengeteget lehet tanulni belőle, mégis nagyon izgalmas, fordulatos, és remek színészeket ismerhetünk meg 🙂

 12. A mi elődeink életét látom a filmben vissza. Sok hasonlóságot vélek felfedezni az elődeink életéből. Már a film sorozat függőjévé váltam!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here