27 finom török étel, amit kötelező kipróbálni

Ne felejts el MINDENRE joghurtot tenni!

1. Menemen (Török lecsó)

yemektarifleri-sitesi.com

Ez az étel a hagyományos török reggeli alapeleme. Az étel pirított zöldségekből és sült tojásból áll. Melegen, kenyérrel szervírozzák. Fogyasztható kanállal, lehet mártogatva enni, de kenyérre is kenhető.

2. Köfte (Török fasírt)

A török konyha fő eleme. Jellemzően pogácsává vagy golyóvá formázzák. Általában marhahúsból vagy birkahúsból, párolva készítik. Szósszal, szendvicsben vagy salátával, natúr joghurttal fogyasztják.

3. Mantı (Töltött gyúrt tészta)

Ez az étel első látásra a raviolira emlékeztet, de ez a török tésztaféle egyedülálló mind ízében, mind állagában. A kis, marha- vagy birkahússal töltött batyukat megfőzik vagy kisütik, joghurttal és fűszerezett olvasztott vajjal, gyakran több fűszerrel együtt szervírozzák.

4. Kuzu Tandır (Birkasült)

urfadan.com

A kuzu tandır egy hagyományosan birkából készült étel. A húst egészben nyársra húzzák, és lassú tűzön sütik meg. Általában rizskörettel, krumplival, joghurttal tálalják.

5. Lahmacun (Török “pizza” bárány- vagy más hússal)

Ennek a fogásnak az alapja egy ropogós, lapos kenyér, melyre darált hús, saláta, citromlé kerül. (A fenti képen egy vegetariánus céklás feltétes változat látható!) Feltekerve, félbehajtva, de akár tépegetve is fogyasztható. Olcsó, és szinte minden sarkon hozzá lehet jutni. Tökéletes könnyű ebédnek vagy kirándulás közbeni snacknek egyaránt.

6. Börek (Töltött vagy rakott yufka, vagy leveles tészta)

Ez egy ínyenc török tésztaféleség. Legnépszerűbbek a darált hússal, spenóttal és sajttal töltött variációi. Yufkából feltekert, lasagnaszerűen lerakott fajtái ismertek. A leveles tésztát többnyire darabokra vágva, egyenként töltik (puf böreği). Reggelire, ebédre, vacsorára és snacknek egyaránt fogyasztják. A börek bármikor könnyű és finom étel.

7. Baklava (Török rétes)

Mogyorós, szirupos, tésztás édesség. A legjobb, ahogy Törökországban készítik! Gyakran darált pisztácia kerül a tetejére. A baklava édes és különleges, ezt frissen kell fogyasztani!

8. Pide ( Török pizza)

pidebankcorlu.com

A gyakran “török pizzának“ is nevezett étel valójában egy csónak alakra formázott lapos kenyértészta, amelyre darált húsos vagy spenótos-sajtos feltét kerül.

9. Güllaç (Gyümölcsös ünnepi édesség)

sefamerve.com

Ezt a hagyományos desszertet főleg ramadánkor fogyasztják. A különleges állagú édesség tésztából, tejből, rózsavízből, magokból és gránátalmából készül. Egyes változataiban más gyümölcsök vagy csicseriborsó is található.

10. Meze (Előétel)

Elterjedt szokás a “meze”-fogyasztás, ami azt jelenti, hogy sokféle hideg előételt szolgálnak fel italokkal vagy főétel helyett. A vacsoravendég elé körülbelül húszféle választási lehetőséget szervíroznak. Ezek lehetnek babételek, saláták, kenyérre kenhető krémek kis adagokban tálalva.

11. Dolma (Töltött zöldség)

ianyanmag.com

A dolma elnevezés hallatán a töltött szőlőlevél jut leggyakrabban az ember eszébe. De az összes töltött zöldségfélét is így nevezzük. Törökországban a töltött szőlőlevél mellett a töltött paprika, cukkini és padlizsán is népszerűek.

12. Lokum (Török ínyencség)

Lokum vagy más nevén “török ínyencség”, egy különböző ízekből és töltelékekből álló, gyakran porcukorral meghintett, többnyire gyümölcsös édesség. Leginkább frissen ajánlott fogyasztani, mert az előre csomagolt variációk a kevés tölteléknek és a sok porcukornak köszönhetően hajlamosak a kiszáradásra.

13. Şiş kebab (Rablóhús)

Tudják, hogy a nyárson sült húst a törökök fedezték fel? A şiş kebab bárányhús, csirke vagy hal nyárson sütve, kenyérrel és joghurttal tálalva. Egyaránt finom joghurtba mártogatva, vagy magában fogyasztva. Puha, ízletes, és finom.

14. Pilav (Piláf)

turkeysforlife.com

A török rizs egytálétel vagy köret is lehet. Nagyon egyszerű, de annál finomabb étel. Krémesen vajas, és még meg is pirítják. A legfinomabb dolog, ami a tányérodra kerülhet! Jól hangzik, ugye? Próbáld ki natúr joghurttal társítva, nagyszerű lesz!

15. Kayısı tatlısı (Sárgabarackos édesség)

Lezzet Yolu

Kicsi sárgabarack falatok dióval és tejszínnel töltve. Ez az ikonikus török desszert garantáltan elvarázsol.

16. Baklalı enginar (Articsóka lóbabbal)

yemektarifivar.com

Hámozott articsóka olajjal és citrommal leöntve. Hidegen tálalják friss petrezselyemmel és babbal. Kiváló nyári étel, friss és könnyű.

17. Su Böreği (Vizes börek)

A böreknek ez a fajtája a lasagnára és a főtt tésztára emlékeztet. Gyúrt tészta, amelyet kifőznek, és tejjel, tojással kenik meg a rétegeit. Sajttal és spenóttal töltik meg. Igazán szaftos és laktató snack.

18. Mozaik Pasta (Mozaiktorta)

Csokitorta csokiszószból és apróra tört kekszdarabokból. Szemet gyönyörködtető és nagyon finom. Majdnem minden kávéház kínálatában megtaláható. A török háziasszonyok is kedvelik, mert ha kevés az idejük, néhány hozzávalóból, sütés nélkül elkészíthetik.

19. Mercimek köftesi ( Vöröslencse fasírt)

nefisyemektarifleri.com

Húsból készült fasírt vegetáriánus török változata. Vöröslencséből, bulgurból és apróra vágott zöldségekből készül ez a népszerű török előétel.

20. Döner kebab

Tipikus török szendvics, lassan sült bárány-, csirke- vagy marhahúsból. Zöldségekkel, fűszerekkel és (Európában) fokhagymás joghurttal szervírozzák. Általában utcai árusok árulják, de ez senkit ne tévesszen meg, sokkal finomabb, mint a McDonald’s!

21. Imam bayıldı (Ájult imám)

bodecology.com

Ez a fajta töltött padlizsán ízletes, laktató és változatos főétel. A padlizsánt meg lehet tölteni rizzsel, bulgurral, darált hússal és/vagy egyéb zöldségekkel. Olajban és vajban megpirítják, mielőtt a sütőben megsütik vagy a tűzhelyen megfőzik.

22. Iskender Kebab (Iskender kebabja)

A török éttermek népszerű fogása. Hosszú csíkokra vagdalt birkahúsból készül. Paradicsomszósszal leöntve, rizskörettel, pitával és natúr joghurttal tálalják.

23. Künefe

Ez egy egyedi török desszert, sajtból és vékony metélt tésztából készül, pisztáciával megszórva. Általában esti szórakozáshoz fogyasztják, mert otthon nehéz az elkészítése.

24. Dürüm (Hússal töltött lepény)

youtube.com

A burrito török változata a dürüm. Lassan sült csirke-, marha- vagy birkahúsból készül, amit vékony kenyérlepénybe tekernek. A legfinomabb török ízvilágot nyújtja ez az étel, elvitelre is tökéletes.

25. Balık Ekmek (Halas szendvics)

Ezt az ételt leginkább a vízparton fogyasztják. Pl. egy bodrumi tengerparti vagy egy isztambuli, boszporuszi városnéző sétán. Kihagyhatatlan, hogy megkóstoljuk ezt a szendvicset az úszó étteremként működő, parton kikötött kishajók kínálatából!

26. Salep (Orchideaital)

Nem lehet tökéletes a törökországi látogatás a salep megkóstolása nélkül! Ez a kellemes, meleg ital orchideából készül, fahéjjal megszórva szervírozzák. A színtiszta salepet tilos exportálni az orchideaállomány drasztikus megfogyatkozása miatt. Így csak török határokon belül fogyasztható.

27. Török kávé

A török kávé erős és sűrű. Általában frissítő török ínyencséggel, baklavával vagy mozaiktortával kínálják, hogy ellensúlyozzák a kávé kesernyés utóízét.

Kiran Katalin / Türkinfo

Forrás>>>


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here