Ümmiye Koçak: falusi néni rendezői sikere a filmfesztiválon

n_64248_1Ümmiye Koçak kapta a New York-i Eurázsia Filmfesztiválon A filmművészet legjobb eurázsiai művészenője díj-at a  Posztóbaba (Yün Bebek)  című filmjéért. A művésznő írója és rendezője is a filmnek és ő az alapítója a dél-törökországi Arslanköy női szintársulatának.

Ümmiye Koçak 1957-ben az Adana megyében található Çelemli faluban született. Mivel tízen voltak testvérek, annak ellenére, hogy nagyon szeretett tanulni, az alsó tagozat után szülei nem engedték, hogy iskolába járjon.

Az alsó tagozat elvégzése után könyvek olvasásával csillapította tudásvágyát. Élete első könyve Maxim Gorkijtól Az anya volt.

Miután férjhez ment, elköltözött férje falujába, Arslanköybe, ahol 2001-ben megalapította az Arsalnköyi Női Színtársulatot. Célja az volt, hogy megmutassa a világnak a falusi asszonyok sorsát. A társulat elsőként Remzi Özçelik  Kőmandulák (Taş Bademleri) című művét vitte színpadra, majd később saját történeteiket dolgozták fel színdarabbá. A darab címe A nő sikolya (Kadının Feryadı). Ümmiye Koçak  A vágy virágai (Hasret Çiçekleri) című darabjával 2006-ban a Nemzetközi Sabancı Adana Fesztiválon lépett színpadra.

ummiye kocak

Pár év elteltével a földművélésből félretett pénzéből megírta és megrendezte a Posztóbaba (Yün Bebek) című filmjét, ami a nők elleni erőszakról szól. A filmet a 49. Antalya Arany Narancs Filmfesztivál gálaestjén mutatták be. Ezzel a művel nyerte el a New York-i Eurázsia Filmfesztiválon A filmművészet legjobb eurázsiai művésznője díj-at.

Az író, rendezőnő 57 éves, 32 éve házas és 3 gyermek édesanyja. Eddig 11 darabot írt.

Társulatával 500-szor lépett fel. Darabjaival bejárta az országot, több mint 30.000 ezer ember látta előadásait, valamint nagyon sok ismert sorozatban is játszott.

Munkásságát elismeri a művészvilág és büszke rá az ország.

Betty Gün – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here