Isztambuli Nemzetközi Filmfesztivál

isztambuli_filmfesztivalIdén április 7-17. között már 35. alkalommal rendezik meg az Isztambuli Nemzetközi Filmfesztivált.

Az isztambuli Kulturális és Művészeti Alap (İKSV) kezdeményezésére 1984-ben tartották az első fesztivált. 1985-ben Şakir Eczacıbaşı a fesztivál programját nemzeti és nemzetközi szekcióra bontotta fel. A rendezvény fődíja az Arany Tulipán-díj, melyet 1984-ben Michael Radford nyert meg. 1989-ben a Nemzetközi Filmproducerek Szövetsége (FIAPF) akkreditálta a rendezvényt, ettől kezdve hívják hivatalosan Isztambuli Filmfesztiválnak.

Eczacıbaşı halála óta, azaz 2010-től a Nemzetközi Arany Tulipán-díjat az ő emlékére osztják ki.

Az esemény 10 éves évfordulóján elindítottak egy kísérő programot, mely a Találkozás a hídon nevet viseli. Ezen a rendezvényen a török és az európai producerek, rendezők, forgatókönyvírók találkoznak egymással.

A fesztivál a legnagyobb volumenű filmes esemény Törökországban, melynek 12 éve fő támogatója a török Akbank.

Olyan hírességek is megfordultak már itt, mint Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, John Malkovich, Sophia Loren, Szabó István, Tarr Béla, de még lehetne sorolni. A 3.612.000-es nézőközönség az elmúlt 34 évben több mint 7421 filmet nézhetett meg 109 ország mozijában.

Az idei év különlegessége, hogy Oscar-díjra jelölt alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők. Az elkövetkező 10 napban többek között a legjobb külföldi film kategóriájában versenyző A kígyó ölelése (Embrace of the Serpent) is látható lesz, melyet Ciro Guerra rendezett és ez volt Kolumbia első Oscar-díj jelölése. A film egy amazonasi sámán történetét meséli el. Az egyik filmpremier  pedig a John Crowley által rendezett és Nick Hornby által filmre vitt Brooklyn lesz, melyet 3 különböző kategóriában is jelöltek Oscar-díjra – legjobb kép, legjobb színésznő és legjobb forgatókönyv adaptáció. A történet egy ír nő életéről szól, akit Saoirse Ronan színésznő játszik.

A holnap nyíló fesztivál különlegessége még a Nemzeti Rövidfilm Verseny, melyet azzal a céllal rendeznek meg, hogy rövidfilmek készítésére ösztönözzék az alkotókat.

Forrás: howtoistanbul.com és film.iksv.org

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here