Török sajtos briós

briósÍgy első ránézésre azt gondolná az ember, hogy hagyományos kelt tésztából készülnek ezek a ropogós, puha briósok. A tésztát hártya vékonyra lehet nyújtani és nagyon jól lehet vele dolgozni.

Én csak úgy kézzel lapogattam ki és szilikon lapon, de akinek nincs ilyen, a konyhapult vagy egy nagyobb tálca is megteszi, persze jól beolajozva. Mindvégig olajos kézzel dolgozzunk, ezért célszerű egy kis tálkába olajat tenni a kezünk ügyébe. Bármivel tölthető, én most mozzarella és snidling kombinációt használtam.

Hozzávalók:
– 38 dkg liszt
– 1 dkg friss élesztő
– 1 tk cukor
– 125 ml joghurt
– 60 ml olaj
– 125 ml szódavíz
– 1 / 2 ek só
– 1 tojásfehérje

Töltelék : – kb 30 dkg sajt, metélőhagyma

– 1 tojássárga + 1 ek joghurt – a kenéshez

– magok – a szóráshoz

1. Az élesztőt kb fél dl langyos, cukros vízben futtassuk fel.

2. Keverjük egy tálkában össze a tojásfehérjét, a joghurtot, az olajat és a szódavizet.

3. A lisztet vegyítsük el a sóval, adjuk hozzá a felfutott élesztőt és a joghurtos keveréket. Fakanállal keverjük alaposan össze, lágy tésztát kell hogy kapjunk.

4. Osszuk a tésztát 10 – 12 részre, jól beolajozott kézzel gömbölyítsük és rakjuk egy olajjal megkent tálcára. Takarjuk le folpackkal és hagyjuk pihenni kb 30 percig.

5. A munkalapot vagy a szilikonos nyújtólapot alaposan olajozzuk be és a gombócokat olajozott kézzel, vagy olajozott nyújtófával lapítsuk kb 35 x 20 cm – es nagyságúra.

6. Szórjuk meg reszelt sajttal ill. aprított metélőhagymával, majd tekerjük fel mint a bejglit és az így kapott rudat csigavonalban tekerjük fel úgy, hogy a végét hajtsuk a feltekert tészta alá.

7. Tegyük a briósokat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le a joghurtos tojással és szórjunk rá tetszőleges magvakat.

8. Előmelegített 180 °C – on süssük szép pirosra.

Részletek és képek

Forrás: juditkakonyhaja.blogspot.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here